מדריך לתביעת פיצויים על תאונת אופנוע
במידה והגעתם לדף זה רוב הסיכויים שהייתם מעורבים בתאונת דרכים כרוכבי אופנוע או קטנוע. להלן המדריך המלא כיצד לפעול לאחר תאונת דרכים:
פגיעה בתאונת דרכים היא אירוע אשר עשוי לקרות לכל רוכב אופנוע או קטנוע, יהיה זהיר ככל שיהיה. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים פרסמה שבשנת 2017 הייתה עלייה משמעותית בקרב נפגעי תאונות אופנוע, עם נתון מזעזע של 61 הרוגים לעומת 43 בשנה הקודמת.
במקרה של תאונה, רוכב בכלי רכב דו גלגלי הינו בעל סיכוי גבוה לספוג נזק משמעותי, שכן למרות הקסדה ולבוש המגן הוא עדיין זוכה להגנה נמוכה יותר מזו של נהג רכב. עניין זה מעניק חשיבות יתרה להתייחסות רצינית ומסודרת בנוגע לתביעת פיצויים עקב נזק גוף שנגרם בתאונת אופנוע.
העצה הראשונה בהקשר זה – לאחר התאונה פנו בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי מעורך דין בעל ניסיון והתמחות בתחום תביעות פיצויים לנפגעי תאונות דרכים. בחירה מושכלת בעורך דין מנוסה תעניק לכם הכוונה והדרכה בסדרת הפעולות הנדרשות לקבלת מקסימום הפיצויים המגיעים לכם ומגיעים לכם בצדק.
מה נכלל בתוך הגדרת תאונת אופנוע
מרבית תאונות הדרכים בעת שימוש באופנוע מתרחשות כאשר ישנו מגע בין האופנוע לבין כלי רכב נוסף, אך חשוב לדעת כי גם תאונה עצמית ללא מגע עם רכב נוסף מהווה תאונת דרכים.
לדוגמא – אובדן שליטה על האופנוע, החלקה, חבלה בכף הרגל בזמן ירידה מהאופנוע, וגם חבלה בגב התחתון בעקבות נסיעה מהירה על פס האטה הינה תאונת דרכים לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
עקב תאונות אלו ומקרים נוספים זכאי רוכב האופנוע לפיצוי בגין נזקי הגוף אשר נגרמו לו בעקבות תאונת הדרכים.
את מי תובעים?
על פי חוק, ישנה חובה על כל בעל רכב בישראל לבטח את רכבו בביטוח חובה. רוב האופנועים והקטנועים בישראל מבוטחים ב”פול – המאגר הישראלי לביטוח רכב”.
פוליסת ביטוח החובה נועדה על מנת לכסות פיצויים עבור נזקי גוף שנגרמו לרוכב האופנוע, בשונה מפוליסות ביטוח רכב אחרות, כגון פוליסת ביטוח מקיף ופוליסת ביטוח צד ג’, אשר מפצות עבור הנזק שנגרם לאופנוע או לצד ג’.
חשוב לציין כי מרבית תאונות הדרכים של אופנועים וקטנועים הן תאונות קלות הנובעות כתוצאה מהחלקות ואינן מותירות נכות צמיתה. אך גם במקרים אלו בהם מדובר על פציעות קלות יקבל הנפגע פיצוי מחברת הביטוח עבור “כאב וסבל”, והפסדי השכר שנגרמו לו עקב התאונה. לכן, גם בתאונות קלות מומלץ להסתייע בעורך דין המתמחה בקבלת פיצוי לנפגעי תאונות דרכים.
במקרים בהם נגרם נזק רפואי משמעותי בדרך כלל יש להגיש תביעה לביהמ”ש, למנות מומחים רפואיים שיבדקו את הנפגע ויקבעו את שיעור נכותו הצמיתה. במקרים אלו יש חשיבות רבה ליעוץ משפטי ורפואי, והכוונה של עו”ד מנוסה לצורך מיצוי הפיצוי. יש לזכור כי במקביל להגשת תביעה כנגד ביטוח החובה, במקרים רבים זכאי הנפגע גם לפיצויים מביטוח לאומי עקב תאונת עבודה או נכות כללית בהתאם לחומרת הפציעה ומצבו.
תאונה במקרה של נהיגה ללא ביטוח חובה בתוקף – גם רוכב אופנוע שנפגע בתאונה בלי פוליסת ביטוח חובה בתוקף יוכל לתבוע פיצוי במקרים בהם האשמה בקרות התאונה היא של נהג האחר. במקרים שכאלה יוכל רוכב האופנוע לתבוע פיצויים במקום מחברת הביטוח של האופנוע שלו, ישירות מן הנהג הפוגע, אולם לצורך כך יהיה עליו להוכיח כי הנהג הפוגע נסע בצורה רשלנית ומסוכנת ואחראי לקרות תאונה.
תאונת אופנוע ללא ביטוח חובה בתוקף ובאחריות רוכב האופנוע – במידה ומדובר בתאונה עצמית כאשר אין לרוכב ביטוח חובה, או כאשר התאונה נגרמה באשמת רוכב האופנוע ואין ברשותו ביטוח חובה הוא לא יקבל פיצוי כספי בגין הנזק שנגרם לו, והוא אף עלול למצוא את עצמו נתבע על נזק שנגרם לאחרים. במקרה בו ניתן להוכיח כי התאונה נגרמה עקב מפגע בכביש ואין כאמור ביטוח לאופנוע, במקרים מסוימים ניתן להגיש תביעת רשלנות נגד העריה.
האם חובה לפנות לבית החולים לאחר תאונת דרכים?
לפני שנדון בפציעות הרפואיות ישנן גם פציעות נפשיות שגם עליהן ניתן לקבל פיצוי מחברת הביטוח. רוכבים שהיו מעורבים בתאונה עלולים ללקות בתסמונת פוסט טראומתית העשויה להתבטא בקשיים בתפקוד יום יומי.
סוגי הפציעות באופנוע הן רבות ונעות מפציעות פיזיות קלות לקשות, כגון: שברים, , פגיעה בעמוד השדרה, באגן, בגפיים, בצלעות, כוויות ושפשופים, שטפי דם, פגיעות ראש. ועוד.
לאחר תאונה אפילו אם היא נראית כתאונה קלה יש לפנות מיידית לטיפול רפואי, ובמידה ומדובר בפגיעה קשה מומלץ להזמין אמבולנס.
חשוב לזכור כי נזקים שבהתחלה נראים זניחים עלולים לגדול בהמשך.
תעדו את הכאב – אם יש כאבים, מומלץ לייצר רצף רלוונטי של פניות לרופאים ותלונות על כאבים. אלה מתועדים ועוזרים בשלב מאוחר להוכיח כי הבעיה נובעת מהתאונה.
מסמכים חשובים לצורך התביעה:
רישומי רופא – לאחר תאונה יש לשמור את גיליון המיון או רישום קופ”ח בו התלוננתם לאחר התאונה. יש לשים לב כי נרשמו במסמכים אלו כי נפגעתם בתאונת דרכים. במקרים רבים רופא המיון עסוק ואין לו זמן לרשום את פרטי האירוע ובמקרים רבים בהם לא נרשם כי נפגעתם בתאונת דרכים יכולה להתעורר בעיה משמעותית במהלך התביעה. יש לשים לב כי בגיליון במיון נרשם כי מדובר בתאונת דרכים, וכאשר מדובר בתאונת דרכים שהנה תאונת עבודה, יש לוודא שגם פרט זה נרשם.
ביטוח חובה – עפ”י חוק כל נהג רכב בישראל מחויב לרכוש ביטוח חובה. לאחר תאונה יש לפנות לחברת הביטוח ולדווח על התאונה ולוודא שיש ברשותכם העתק הפוליסה.
אישור משטרה – לאחר התאונה יש לפנות למשרה ולדווח על התאונה ועל נסיבותיה. טרם פניה לתחת המשטרה יש להצטייד בביטוח חובה, רישיון נהיגה וכלל התיעוד הרפואי, דו”ח שמאי בגין הנזק לרכב ו/או קבלות בגין תיקון הרכב.
לרשימת המסמכים המלאה והמקיפה לחצו כאן.
מתי לפנות לייעוץ משפטי?
מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי בסמוך לתאונה, שכן יש משמעות גדולה הן לאיסוף התיעוד הרפואי והפנייה לבדיקות נוספות והן לפן הביטוחי, במידה ויש בעיית חבות.
כמו כן, במידה ומדובר בתאונת דרכים אשר גם תאונת עבודה, יש לפנות בהקדם למוסד לביטוח לאומי לצורך מימוש הזכויות, ועיכוב בפנייה עלול לגרום לפגיעה בזכויות אלו.
למדריך המלא לנפגעי תאונות דרכים לחצו כאן.
עורך דין גיא רינטוביץ׳
מנהל פורטל "פיצוי בדרכים"
מלבד העזרה שאני מעניק בפורטל "פיצוי בדרכים", אני שותף בכיר במשרד מרקמן את טומשין, שהנו אחד ממשרדי הנזיקין הגדולים והמוכרים בארץ, בו אני מנהל את מחלקת נפגעי תאונות הדרכים.
לאורך השנים, ייצגתי וטיפלתי באלפי נפגעים עד לקבלת הפיצוי המקסימלי עבורם, ואשמח לחלוק את הידע ולעזור גם לכם.
כדי להתייעץ ישירות איתי ישירות צלצלו 054-3696959