חישוב הפיצויים לנפגע תאונות דרכים בגין עוגמת נפש וסבל
נפגע תאונת דרכים זכאי לתבוע מחברת הביטוח פיצוי בגין כאב וסבל ועוגמת נפש. במאמר זה נציג את דרך חישוב גובה הפיצוי המגיע לכם עבור סעיף זה וכן מספר המלצות לנפגעי תאונות דרכים, בהקשר זה. יש לציין כי סעיף “כאב וסבל ועגמת נפש” הוא רק רכיב אחד מתוך מספר רכיבים העשויים לזכות אתכם בפיצויים מחברת הביטוח בעקבות תאונת דרכים.
הפיצוי עבור כאב וסבל מחושב על פי נוסחה המוצגת בתקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חישוב פיצויים בשל נזק שאינו נזק ממון), התשל”ו-1976. בהכללה ניתן לקבוע כי במקרים בהם לא נקבעה דרגת נכות למעורב בתאונה, הפיצוי עבור כאב וסבל ועוגמת נפש יעמוד ככל הנראה על כמה אלפי ש”ח. לעומת זאת במקרים בהם לנפגע בתאונה נגרמה פגיעה חמורה שהותירה נכות בדרגה גבוהה יקבע פיצוי בשיעור של כמה עשרות אלפי שקלים ואף למעלה מזה.
מהם הפרמטרים העיקריים בחישוב פיצויים על כאב וסבל?
- דרגת הנכות – הפיצוי עבור כאב וסבל נגזר מגובה הנכות שנקבעה לנפגע בעקבות התאונה. כיום הסכום המקסימלי אותו ניתן לקבל עקב נכות עומד על 170,000 ₪ (הסכום מתעדכן מעת לעת), זאת כאמור עבור דרגת נכות בשיעור 100%. במידה ונותרה נכות צמיתה בשיעור 10%, יקבל הנפגע 10% מגובה הסכום המקסימלי, כלומר 17,000 ₪.
- גיל הנפגע – על פי חוק, יש לבצע קיזוז יחסי מגובה הסכום אותו יקבל התובע במידה והוא מעל לגיל 30. מעל גיל זה, יבוצע קיזוז של אחוז אחד עבור כל שנה. כלומר, אם הנפגע בן 35, יקוזזו 5% מהסכום שנקבע.
- ימי אשפוז – בגין כל יום אשפוז יקבל הנפגע סכום של כ-340 ₪, בהתאם לנקבע בתקנות.
כיצד מחשבים פיצוי עבור כאב וסבל ועוגמת נפש עקב תאונת דרכים?
כדאי לדעת
חשוב לדעת שגם פנייה לקבלת טיפול רפואי בחדר מיון, במוקד של קופת החולים ואף ביקור אצל רופא המשפחה בסמוך לתאונה – מזכה בפיצוי עבור כאב וסבל שנגרם לנפגע בעקבות התאונה. על כן חשוב לפנות לקבלת טיפול רפואי מיד לאחר התאונה ולתעד כל תלונה וכל בעיה רפואית קיימת. במקרים רבים נפגעים אינם מתעדים את פגיעותיהם כיוון שהם חושבים שהן שוליות, לדוגמא צפצוף באוזניים, סחרחורות או תחושת נימול ברגל – תלונות אלו יכולות ללמד על פגיעה נוירולוגית או בתחום האף אוזן גרון וללא בדיקה רלוונטית של רופא מומחה ייתכן ולא תאובחן הבעיה הרפואית ולא יתקבל פיצוי בגין אותה הפגיעה.
פיצויים על כאב וסבל ועוגמת נפש כאשר לא נותרה נכות
על פי חוק, במקרים בהם לא נותרה נכות צמיתה, רשאי בית המשפט לפסוק פיצוי עד לגובה של 10 אחוזים מהסכום המקסימלי (כלומר עד 17,000 ₪), וזאת בהתאם לשיקול דעתו, בהתאם לתיעוד הרפואי שהוצג לו ולמצבו של הנפגע. פרמטר נוסף הנבחן על ידי בית המשפט בהקשר זה הוא – מידת ההפרעה שנגרמה לנפגע בחיי היום יום כתוצאה מהתאונה.
כאב וסבל ועוגמת נפש במקרה של מוות בעקבות תאונת דרכים:
במקרה של פטירת אדם שנפגע בתאונת דרכים, משפחתו של המנוח רשאית לתבוע פיצוי מחברת הביטוח עבור כל הפסדיו בעקבות מותו בתאונה, וכן פיצוי עבור כאב וסבל. כלומר בצד כל רכיבי הפיצויים האחרים יינתן פיצוי נוסף בגין עוגמת הנפש בשל הפטירה.
בהתאם לחוק, גובה הפיצוי אותו תקבל משפחת המנוח מוגבל ל-25% מגובה הסכום המקסימלי, כלומר- 42,500 ₪ (הסכום מתעדכן מעת לעת).
לסיכום
ניתן לראות כי סכומי הפיצוי בתאונות דרכים שונים מסכומי הפיצוי הנקבעים בתאונות בנסיבות אחרות, שכן בתאונות דרכים המחוקק הגביל את גובה הפיצוי אשר ניתן לתבוע מחברת הביטוח.
הפיצוי בגין עוגמת נפש, כאב וסבל אינו גבוה במיוחד. מנגד, הוא מקנה פיצוי של עד 17,000 ₪ למי שנפגע בתאונה, אך לא נקבעה לו נכות, ובמקרים בהם נותרה נכות- הסכום גבוה יותר, והוא מצטרף לרכיבי הפיצוי הנוספים.
על מנת למקסם את הפיצויים המגיעים לכם בשל סעיף כאב וסבל ועוגמת נפש, מומלץ להיוועץ בעורך דין בעל נסיון וידע בתחום תאונות הדרכים, אשר יוכל להנחות אתכם באיסוף המידע והמסמכים הדרושים ובהגשת תביעת הפיצויים.
למדריך המלא לנפגעי תאונות דרכים לחצו כאן.
עורך דין גיא רינטוביץ׳
מנהל פורטל "פיצוי בדרכים"
מלבד העזרה שאני מעניק בפורטל "פיצוי בדרכים", אני שותף בכיר במשרד מרקמן את טומשין, שהנו אחד ממשרדי הנזיקין הגדולים והמוכרים בארץ, בו אני מנהל את מחלקת נפגעי תאונות הדרכים.
לאורך השנים, ייצגתי וטיפלתי באלפי נפגעים עד לקבלת הפיצוי המקסימלי עבורם, ואשמח לחלוק את הידע ולעזור גם לכם.
כדי להתייעץ ישירות איתי ישירות צלצלו 054-3696959