מדריך לנפגעים בתאונת משאית
תאונות דרכים בהן מעורבת משאית או כלי רכב כבד אחר הן תופעה שכיחה בכבישי ישראל, אמנם רק 3% מכלי הרכב הנעים בכבישים מוגדרים ככלי רכב כבדים, אולם הזמן הרב שכלי רכב אלה נמצאים על הכביש, עייפותם של הנהגים הנוהגים למשך שעות רבות וככלל הקושי הכרוך בנהיגה ושליטה בכלי רכב גדול וכבד במיוחד, כל אלה מעצימים את הסיכון לתאונת דרכים בה מעורבת משאית או כלי רכב כבד אחר.
יתר על כן, בשל גודלן ומשקלן של המשאיות, תאונת דרכים בה מעורבת משאית נמצאת בסבירות גבוהה יותר להסתיים בפציעות קשות ואובדן חיים, זאת לעומת הסבירות לכך בתאונה בה היה מעורב רכב פרטי.
מכל האמור לעיל עולה החשיבות במתן הסבר מפורט ומקצועי בכל הנוגע לזכויותיהם של נפגעי תאונות דרכים בהן מעורבות משאיות וכלי רכב כבדים אחרים. במאמר זה נציג את המידע הרלוונטי לנפגע בתאונת משאית, בן אם מדובר בנהג המשאית, נוסע במשאית, נהג ברכב אחר, הולך רגל או כל מקרה אחר.
נפגעתי בתאונת משאית, האם אני זכאי לפיצויים?
סוגיית הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מוסדרת בחוק ייעודי- חוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. בסעיפי החוק מוגדר כי נפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצויים. במרבית המקרים את הפיצויים יש לתבוע מחברת הביטוח בה נעשתה פוליסת ביטוח חובה לרכב בו הייתם בזמן התאונה. במקרה בו לא הייתם ברכב (הולך רגל, רוכב אופניים וכדומה) בזמן התאונה, תביעת הפיצויים מופנית לחברת הביטוח בה מבוטח הרכב שפגע בכם בתאונה.
השאלה המשמעותית לגבי סוגיית הזכאות לפיצויים במקרה של תאונת משאית היא- האם תאונה בה היתה מעורבת משאית נחשבת על פי החוק לתאונת דרכים, ובהתאם מזכה אתכם בפיצויים? התשובה לשאלה זו, בהכללה היא חיובית- בין אם מדובר בתאונה עצמית של נהג משאית, כולל פציעה שנגרמה לו במהלך העלייה או הירידה מהקבינה (ולא בעת נסיעה ממש), או בתאונה בין משאית לכלי רכב אחר או בפגיעה של משאית ברוכב אופניים בהולך רגל וכדומה, כל המקרים הנ”ל ודומים להם מוגדרים על פי החוק כתאונת דרכים וכל הנפגעים בהם זכאים לפיצויים.
למחשבון הפיצויים המלא לחצו כאן.
באילו מקרים תאונת משאית אינה מוגדרת כתאונת דרכים?
כאשר נהג משאית או אדם אחר נפגעים בעת פריקה או העמסה של המשאית – במקרה כזה החוק קובע כי לא מדובר בתאונת דרכים ועל כן לנפגעים אין זכאות לפיצויים שנקבעו בחוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים. יש לציין כי גם לקביעה זו ישנם חריגים מסוימים אשר נקבעו בפסיקה, כך למשל במקרה בו במהלך פריקה או העמסה של משאית ביצע הנהג גם פעולה של עלייה או ירידה מתא הנהג ונפגע, הפגיעה עשויה להיות מוכרת כפגיעה בתאונת דרכים ולזכות בפיצויים.
חשוב לציין, כי במקרים בהם נהג משאית נפגע במהלך פריקה או העמסה של המשאית והאירוע לא מוכר כתאונת דרכים, הנהג עדיין יכול להיות זכאי לפיצויים ותגמולים שונים. כך למשל קיימת סבירות גבוהה כי אירוע כזה יוכר כתאונת עבודה ובמקרה כזה יזכה הנהג בפיצויים ותגמולים שונים מהמוסד לביטוח לאומי, זאת בהתאם לחומרת הפציעה ולפרמטרים רלוונטיים נוספים.
גם במקרים בהם כלי הרכב הכבד המעורב בתאונה הינו רב-שימושי ואינו משמש רק ככלי תחבורה, לדוגמא משאית מנוף, כבאיות וכדומה, יתכן כי תאונות מסוימות לא יוכרו כתאונות דרכים, בעיקר במקרה והתאונה אירעה במהלך ועקב השימוש שאינו תחבורתי. עם זאת קביעה ודאית בעניין יכולה להתבצע רק לאחר בחינת הנסיבות המסוימות של התאונה.
בכל מקרה, במידה והייתם מעורבים בתאונת משאית או כלי רכב כבד אחר, הצעד המומלץ והכדאי הוא להקדים ולהתייעץ עם עורך דין בעל נסיון וידע בתחום תאונות הדרכים. עורך דין המחזיק בנסיון בתחום יוכל לבחון לעומק את נסיבות האירוע, לבדוק את זכאותכם לפיצויים מחברות הביטוח או המוסד לביטוח לאומי וכמובן להדריך אתכם כיצד עליכם לנהוג כדי לקבל את הכספים המגיעים לכם.
הייתי מעורב בתאונת משאית, מה עלי לעשות?
אם הייתם מעורבים בתאונת משאית, חשוב ומומלץ שתבצעו מספר פעולות, אשר ברובן מומלצות לביצוע לאחר כל תאונה.
איסוף פרטים– בדומה לתאונות דרכים אחרות גם לאחר תאונת משאית יש להקפיד ולרשום מיד את פרטי הנהגים וכלי הרכב המעורבים, מספר הרישוי של הרכבים, כתובות וטלפונים רלוונטיים. בנוסף, מומלץ לתעד את הפגיעה על ידי צילום, ואף לבדוק אם היו עדים לתאונה. אם אכן היו עדים מומלץ לבקש מהם את פרטיהם לצורך יצירת קשר.
טיפול רפואי– מיד לאחר התאונה יש לגשת לטיפול רפואי. גם אם לא פינו אתכם באמבולנס לחדר מיון בבית החולים, חשוב שתיגשו בהקדם האפשרי לבדיקה רפואית בקופת חולים או אצל גורם רפואי מוסמך אחר. בעת הטיפול הרפואי חשוב שתתלוננו על כל כאב או אי נוחות שאתם חשים ותציינו כי הייתם מעורבים בתאונת דרכים. כדאי לדעת, דיווח מקיף ומלא שלכם בעקבות התאונה, יסייע במידה ניכרת להוכחת קשר בין נזק רפואי שנגרם לכם ובין תאונת הדרכים, בתביעת הפיצויים לחברת הביטוח.
תיעוד– חשוב כי תשמרו בידיכם מסמכי מקור או עותקים של כל מסמך רפואי, בדיקה או אישור שניתנו לכם. כמו כן חשוב כי תשמרו בידיכם תיעוד של כל הוצאה שנגמרה לכם עקב התאונה: הוצאות נסיעה, בדיקות רפואיות, שירותים פרא-רפואיים וכדומה.
ייעוץ משפטי– התנהלות נכונה ומכוונת היטב של נפגע תאונת דרכים יכולה להוות את כל ההבדל בין תביעת פיצויים המסתיימת במפח נפש ובין תביעה שתסתיים בתשלום פיצויים של עשרות ומאות אלפי ₪. על כן כדאי ומומלץ ביותר לפנות בהקדם להתייעצות ראשונית עם עורך דין בעל נסיון וידע בתחום תאונות הדרכים.
לרשימת מסמכים מלאה שחשוב שנפגע תאונות הדרכים יאסוף – לחצו כאן.
כיצד יכול עורך דין מנוסה לסייע לי לאחר תאונת משאית?
עורך דין בעל נסיון וידע בתחום תאונות הדרכים ככלל ובפרט כזה אשר טיפל בעבר בתיקי תאונות דרכים בהם היו מעורבות משאיות יוכל:
- לבחון בצורה מקצועית ומקיפה את זכאותכם לפיצויים בעקבות התאונה, אם מול חברות הביטוח ואם מול גופים רלוונטיים אחרים
- להנחות אתכם בביצוע בדיקות רפואיות מקיפות לזיהוי ואבחון מלוא הנזק שיתכן ונגרם לכם בתאונה.
- להפנות אתכם למומחים רפואיים רלוונטיים לקבלת חוות דעת רפואית לצורך הוכחת הנזק שנגרם לכם.
- להנחות אתכם בכלל כיצד להתמודד עם חוקרי חברת הביטוח במידה ואלה יפנו אליכם
- לנהל עבורכם את תביעת הפיצויים בצורה מיטבית מול חברת הביטוח ובמידת הצורך לפנות לבית המשפט
- ככלל להגדיל את הסיכויים כי תקבלו את מקסימום הפיצויים המגיעים לכם, על פי חוק.
עורך דין גיא רינטוביץ׳
מנהל פורטל "פיצוי בדרכים"
מלבד העזרה שאני מעניק בפורטל "פיצוי בדרכים", אני שותף בכיר במשרד מרקמן את טומשין, שהנו אחד ממשרדי הנזיקין הגדולים והמוכרים בארץ, בו אני מנהל את מחלקת נפגעי תאונות הדרכים.
לאורך השנים, ייצגתי וטיפלתי באלפי נפגעים עד לקבלת הפיצוי המקסימלי עבורם, ואשמח לחלוק את הידע ולעזור גם לכם.
כדי להתייעץ ישירות איתי ישירות צלצלו 054-3696959