כמה פיצויים מקבל נפגע תאונת דרכים?
אם נפגעתם בתאונת דרכים מגיע לכם פיצוי כספי מחברות הביטוח ו/או מהמוסד לביטוח לאומי. בכתבה זו נסביר כיצד מחושב גובה הפיצוי לנפגעי תאונת דרכים ומה הם הפרמטרים הרלוונטיים לחישוב הפיצוי.
לפני כן, חשוב להדגיש כי על מנת למקסם את הפיצוי שתקבלו, מומלץ לפנות לעו”ד מנוסה ומומחה בתאונות דרכים וביטוח לאומי, שייצג אתכם בתביעת הפיצויים מול חברת הביטוח ו/או המוסד לביטוח לאומי.
לצורך קביעת גובה הפיצוי שיתקבל ישנם מספר פרמטרים מרכזיים המכונים בלשון משפטית – “ראשי נזק”. להלן רשימת הפרמטרים הרלוונטיים:
1. שיעור נכות
הפרמטר הראשון לצורך חישוב הפיצוי הוא שיעור הנכות שנגרם לנפגע כתוצאה מהתאונה. כיצד נקבע שיעור הנכות? על הנפגע להציג תיעוד רפואי כדי להוכיח שנגרם לו נזק בעקבות התאונה, ובהתאם לתיעוד הרפואי ייבדק הנפגע ע”י מומחה רפואי שיקבע את שיעור נכותו.
חשוב לציין כי במקרה שמדובר בתאונת דרכים המוגדרת גם כתאונת עבודה, הבדיקה תתבצע ע”י מומחה רפואי מטעם המוסד לביטוח לאומי, ואילו במקרה של תאונת דרכים שאיננה תאונת עבודה, הבדיקה תתבצע על ידי מומחים רפואיים שימונו במסגרת תביעה אזרחית נגד חברת הביטוח.
נדגיש כי בתאונת דרכים שארעה במסגרת העבודה יש חשיבות רבה לקביעת הנכות שניתנה ע”י הוועדה הרפואית במוסד לביטוח לאומי, שכן קביעה זו מהווה בסיס לחישוב פיצויים בשל תאונת הדרכים גם מול חברת הביטוח.
בקביעת שיעור הנכות נעשית אבחנה בין שני היבטים של הנכות: נכות רפואית ונכות תפקודית. נכות רפואית נמדדת על פי הנזק הרפואי שנגרם לנפגע, לדוגמא פגיעה ביכולתו להניע את רגלו הימנית ואילו נכות תפקודית נמדדת על פי המגבלות והנזק שנגרם לנפגע בתפקודו היומיומי ובעיקר ביכולתו לעבוד ולהתפרנס, ועל כן לרוב מזכה את הנפגע בפיצוי גבוה יותר. בהמשך לדוגמא הקודמת, נכות תפקודית במקרה זה תיקבע למשל בהתאם לפגיעה ביכולתו של נהג משאית להמשיך בעבודתו, כאשר נפגעה יכולתו להניע את רגלו הימנית.
יש לציין כי הנכות הרפואית משפיעה כמובן על הנכות התפקודית, אולם אינה תמיד משקפת אותה באופן מוחלט. דוגמא טובה להבדלים בין שני סוגי הנכויות תהיה: נכות בשיעור 10% ביד שנגרמה לפסנתרן ולכדורגלן, עבור הפסנתרן יתכן והפגיעה תמנע ממנו לחזור לעבודתו ולהתפרנס, במקרה שכזה תוגדר הנכות כנכות תפקודית. עבור הכדורגלן לעומת זאת הפגיעה ביד ככל הנראה לא תמנע את חזרתו לעבודה ללא הפסד שכר ועל כן נכותו תוגדר כנכות רפואית בלבד.
אין דרך לקבוע באופן חד משמעי אילו סוגי נכויות הינם “תפקודיים” – ההגדרה היא סובייקטיבית עבור הנפגע בהתאם למצבו הרפואי, מגבלותיו, עבודתו וגילו. מאחר וההגדרה הינה סובייקטיבית, עורך דין מנוסה בתחום תביעות נפגעי תאונות דרכים יכול לעשות בכך שימוש על מנת לנהל משא ומתן מול חברת הביטוח על אופן הגדרת הנכות.
בהקשר לקביעת שיעור הנכות נדגיש את החשיבות הרבה שיש לשמירה על מסמכי התיעוד הרפואי לצורך ההליך המשפטי וקביעת הנכות. בהתאם מומלץ ביותר לנפגעי תאונת דרכים לשמור את כל התיעוד הרפואי לאחר התאונה וכן בתקופה ממושכת לאחר התאונה. תיעוד רפואי זה יכול לשמש את הנפגע באמצעות העברתו למומחים הרפואיים שיבדקו את הנפגע לקביעת נכותו וכן לצרכי תביעה משפטית במידת הצורך.
כדאי לדעת – גם בנוגע לאיסוף תיעוד רפואי יש חשיבות רבה להתייעצות עם עו”ד מנוסה בתחום תאונות הדרכים, זאת בין היתר על מנת שיכוון את הנפגע לאיסוף כלל המידע הרפואי הרלוונטי – במקרים רבים פונים נפגעים לרופא משפחה ואורתופד לאחר התאונה, ואינם פונים למומחים נוספים. עורך דין מנוסה יכוון אתכם לרופאים ובדיקות לאבחון נזקים אפשריים גם בתחומי התמחות נוספים דוגמת: נוירולוגיה, פסיכיאטריה ותחומים רבים אחרים.
במקרים רבים נפגע תאונת דרכים יסבול מפגיעות הקשורות באופן ישיר לנזק שנגרם בתאונה כגון חרדות, טנטון ואחרות ועקב חוסר מודעות וידע רפואי, לא יפנה לקבלת טיפול ולא יפעל לנסות ולקבל על פגיעות אלו את הפיצוי המגיע לו בזכות. ליווי מצד עורך דין מנוסה אשר יכוון אתכם לביצוע בדיקות רפואיות מקיפות ואיסוף מסמכים רפואיים, יאפשר לכם למצות את כלל הזכויות המגיעות לכם.
2. גיל
פרמטר נוסף שמשפיע על גובה הפיצויים הוא גיל התובע במועד התאונה. במרבית המקרים, ככל שהנפגע צעיר יותר- כך הסיכוי שיקבל פיצויים גבוהים יותר. הסיבה היא שחלקו הגדול של מרכיב הפיצוי מתייחס ליכולתו של התובע לעבוד ולהתפרנס. לתובע צעיר צפויות שנים רבות בהן נכותו תגביל אותו ועל כן הפסדיו העתידיים גבוהים יותר.
3. כושר השתכרות ופוטנציאל השתכרות
פרמטרים נוספים המשפיעים על חישוב גובה הפיצוי הם כושר ההשתכרות של הנפגע במועד התאונה ופוטנציאל השתכרות.
כושר השתכרות הוא פרמטר משמעותי בחישוב הפיצויים המגיעים לנפגע תאונות דרכים.
כושר השתכרות – הכוונה היא להשוואה בין גובה המשכורת של הנפגע במועד התאונה ובין גובה המשכורת לאחר התאונה, כאשר ההפרש בין שתי המשכורות בפועל, משמש בסיס לחישוב ההפסד שיגרם לנפגע בשנים הבאות, עד לפרישה לגמלאות.
פוטנציאל השתכרות – במקרים בהם הנפגע הוא אדם צעיר אשר ניתן להניח כי התקדמותו המקצועית וצבירת ניסיון הייתה מאפשרת לו לקבל משכורת גבוהה יותר, מתבצעת הערכה של פוטנציאל השתכרות- כלומר לאיזו משכורת היה יכול הנפגע להגיע במקרה והתאונה לא היתה מתרחשת ועד כמה נפגע פוטנציאל השתכרות זה בעקבות התאונה.
בחישוב הנזק שנגרם לכושר השתכרות ופוטנציאל השתכרות מתייחסים לתקופת הזמן ממועד התאונה ועד לגיל פרישה וכן ובהפסדים לנפגע בכספי הפנסיה ובתנאים סוציאליים.
חשוב להבהיר כי חישובים הנעשים לגבי כושר השתכרות ופוטנציאל השתכרות בעתיד, מבוססים במידה רבה על הערכה וחישובים קודמים שנעשו במקרים דומים. על כן ככל שהנפגע יציג מידע רב יותר בהקשר זה, תהיה לו אפשרות להשפיע על אופן חישוב גובה ההפסד והנזק שנגרמו לו.
הדוגמא היפה ביותר לדרך חישוב הפיצויים לעתיד ניתנה ע”י כבוד השופט חשין בע”א 2061/90 מרצלי נ’ מדינת ישראל, שם כתב כדלקמן:
“בחישוב פיצויים בגין הפסד כושר השתכרות לימים יבואו, נדמים אנו בעיננו כמו היינו מהלכים בארץ הפלאות של עליסה, ארץ בה ניחושים והשערות הן עובדות, ותקוות ומשאלות לב הן מציאות. הוטל עלינו לגלות את צפונות העתיד – עתיד שיהיה ועתיד שלא יהיה – ואנו לא נביאים אנו ולא בני נביאים”.
4. פיצוי עבור כאב וסבל ועוגמת נפש
גם אם לא נגרמה לכם נכות או פגיעה בכושר ההשתכרות, מגיעים לכם פיצויים בגין תאונת דרכים עבור סעיף המכונה בשפה משפטית – “כאב וסבל”. סעיף זה בא לתאר את הפיצוי המגיע לנפגע תאונת דרכים בשל הכאבים, הסבל הפיזי והנפשי והצער שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונת דרכים קבע מנגנון ייחודי לחישוב הפיצויים ברכיב “כאב וסבל”, כאשר מדובר בחישוב מתמטי המתחלק ל-3 חלקים: שיעור הנכות הרפואית שנקבע ע”י המומחה, גילו של הנפגע ומספר ימי האשפוז עקב התאונה.
5. פיצוי עבור הוצאות כלכליות
בנוסף, בקביעת גובה הפיצויים יתחשבו גם בנזק הכלכלי הישיר שנגרם לנפגע תאונת דרכים כתוצאה מהתאונה, למשל: הוצאות נסיעה, הוצאות רפואיות שונות, הפסדי פנסיה והוצאות סוציאליות, הוצאות עזרה אישית וסיעוד , ובמידת הצורך (בהתחשב בחומרת הפגיעה) גם: הוצאות על ניידות והתאמת דיור לנכות, הוצאות על ציוד עזר רפואי מיוחד וכו’.
מי עורך את החישוב?
בהגשת תביעה לפיצויים לחברת הביטוח או למוסד לביטוח לאומי, עבור נפגע תאונת דרכים, תכלול התביעה תחשיב קצר של התובע, לגבי הפיצויים המגיעים לו על סמך הפרמטרים שהצגנו לעיל (“ראשי הנזק”).
לאחר הגשת התביעה ינסו עורכי הדין של שני הצדדים להגיע להסכמות לגבי גובה הנכות, בסיס השכר, הפיצוי בגין כאב וסבל וההוצאות הנוספות הנדרשות לנפגע, ולהגיע לפשרה מוסכמת.
במקרים בהם לא ניתן להגיע לפשרה יפנו הצדדים לבית המשפט לצורך קבלת הכרעה ופסק דין לגבי הנזק שנגרם לנפגע והפיצויים המגיעים לו. הכרעת בית המשפט מבוססת בעיקר על התחשיבים המוצגים לו ועל טיעוני שני הצדדים.
לסיכום:
במידה ונפגעתם בתאונת דרכים, זכרו, בחירה מושכלת בעורך דין בעל נסיון והתמחות בתחום תביעות נפגעי תאונות דרכים יכולה להיות כל ההבדל בין קבלת מקסימום הפיצויים המגיעים לכם ובין תביעה המסתיימת בלא כלום.
למדריך המלא לנפגעי תאונות דרכים לחצו כאן.
עורך דין גיא רינטוביץ׳
מנהל פורטל "פיצוי בדרכים"
מלבד העזרה שאני מעניק בפורטל "פיצוי בדרכים", אני שותף בכיר במשרד מרקמן את טומשין, שהנו אחד ממשרדי הנזיקין הגדולים והמוכרים בארץ, בו אני מנהל את מחלקת נפגעי תאונות הדרכים.
לאורך השנים, ייצגתי וטיפלתי באלפי נפגעים עד לקבלת הפיצוי המקסימלי עבורם, ואשמח לחלוק את הידע ולעזור גם לכם.
כדי להתייעץ ישירות איתי ישירות צלצלו 054-3696959